Kandidatenpool tekortvakken: Extra leraren voor tekortvakken in het voortgezet onderwijs

Informatie voor leraren (in spe)

Heb je de ambitie om les te geven in een tekortvak in het voortgezet onderwijs? En ben je bereid om daar je bevoegdheid voor te halen? Of heb je al een bevoegdheid en ben je op zoek naar een nieuwe baan?Schrijf je dan in voor de Kandidatenpool tekortvakken: geïnteresseerde schoolbesturen kunnen jou dan vinden!

Tekortvakken

Landelijk gezien is er een lerarentekort voor de vakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde, Nederlands, Engels, Duits, Frans en klassieke talen. Het is voor veel scholen in het voortgezet onderwijs lastig om voor deze vakken bevoegde leraren te vinden en hun vacatures goed te vervullen. Het is van belang dat er meer leraren voor deze vakken opgeleid worden. De Kandidatenpool tekortvakken maakt het makkelijker voor (toekomstige) leraren en vo-scholen om elkaar te vinden en vacatures te vervullen.

Kandidatenpool: voor wie?

Iedereen die de ambitie heeft om in het voortgezet onderwijs les te geven in een tekortvak én de juiste lesbevoegdheid heeft of wil en kan halen, is welkom in de Kandidatenpool tekortvakken. De volgende leraren (in spe) komen in aanmerking:

 • Leraren met een bevoegdheid in een tekortvak, die op zoek zijn naar een baan
 • Leraren met een bevoegdheid in een overschotvak
 • Leraren basisonderwijs
 • Zij-instromers

Om- of bijscholen en mogelijke subsidies

Voorwaarde voor toelating in de Kandidatenpool is dat je de juiste bevoegdheid hebt of kunt gaan halen. Indien je al een bevoegdheid in het tekortvak hebt waar je les in wilt gaan geven, is scholing uiteraard niet meer nodig. Heb jij nog geen of niet de juiste bevoegdheid? Controleer dan of je in aanmerking komt voor de juiste opleiding en welke route je moet volgen:

Hoe kan ik me inschrijven in de Kandidatenpool tekortvakken?

Inschrijven in de Kandidatenpool tekortvakken is vrij eenvoudig:

 • Controleer of je in aanmerking komt voor de juiste lerarenopleiding om je bevoegdheid te halen.
 • Vul het inschrijfformulier in
 • Je inschrijving wordt gecontroleerd.
 • Indien je inschrijving compleet en correct is, word je toegelaten tot de pool. Indien je inschrijving niet volledig of onjuist is, word je (nog) niet toegelaten tot de pool. Je ontvangt hier in beide gevallen bericht over.
 • Ga ook zelf actief aan de slag met het vinden van een baan!

Wat kan ik nog meer doen?

Als je in de Kandidatenpool staat ingeschreven, kunnen scholen jou vinden en benaderen. Dit geeft echter geen garantie voor het vinden van een baan. Als je graag in het voortgezet onderwijs wilt werken, is het daarom van belang dat je ook zélf actie onderneemt. Enkele tips:

 • Als je nog geen bevoegdheid hebt, zoek dan uit of je met jouw vooropleiding wél een bevoegdheid in één van de tekortvakken kunt halen.
 • Bezoek open dagen van lerarenopleidingen of vraag een gesprek aan bij een studie adviseur.
 • Loop eens een dagje mee met een leraar op een middelbare school om te kijken of werken in het voortgezet onderwijs bij je past.
 • Schrijf je in bij de opleiding om je bevoegdheid in een tekortvak te gaan halen.
 • Benader zelf actief scholen. Reageer op vacatures of stuur een open sollicitatie. Geef aan dat je nog wel je bevoegdheid moet halen, maar laat ook zien hoe je dat gaat bereiken.

Onderneem actie

Schrijf je in voor de Kandidatenpool tekortvakken
Bekijk hier vacatures op MeesterBaan

Bent u werkgever?

Bent u werkgever in het voortgezet onderwijs? Ga dan naar het werkgeversgedeelte voor meer informatie.

Meer informatie of vragen?

Op de website www.wordleraarinhetvo.nl vind je meer informatie over:

Heb je een vraag? Stuur dan een e-mail naar info@wordleraarinhetvo.nl. Voor vragen over je inschrijving in de Kandidatenpool tekortvakken kan je contact opnemen met MeesterBaan

De Kandidatenpool tekortvakken is opgericht in opdracht van Voion, het arbeidsmarkt en opleidingsfonds voor het voortgezet onderwijs.