Van zorg naar groepsplan

Organisatie
Share |

Organisatie
Effectief Onderwijs
Plaats
Heerenveen
Beschrijving
Effectief Onderwijs uit Sneek is een onderwijscentrum met praktijkgerichte onderwijs specialisten. We verzorgen advies, begeleiding& scholing voor scholen in het (speciaal-)basisonderwijsen werken daarbij samen met Fontys OSO hogescholen. Uitgangspunten - Enthousiasme: gedreven mensen onmisbaar voor effectief onderwijs! - Onderwijs(-ontwikkeling): functioneel en praktisch is het motto. - Planmatige, gestructureerde aanpak blijkt in de praktijk erg effectief. - Alle activiteiten moeten daadwerkelijk iets opleveren voor leerlingen! Expertise - Goed onderwijs aan leerlingen met een leerachterstand en/of beperking; - Samenhangend kwaliteitsbeleid en planmatige schoolontwikkeling.

Opleiding

Opleiding
Van zorg naar groepsplan
Omschrijving
Thema: Effectieve leerlingenzorg S(B)O en de rol van de leerkracht.
Je bent al een tijdje leerkracht in het S(B)O, wilt realistische doelen kunnen plannen en deze vervolgens uitvoeren in je groep. Daarbij moet er aandacht zijn voor de specifieke onderwijsbehoeften van alle leerlingen om het onderwijs zo passend mogelijk te maken. Hoe kan ik dit het beste doen? Hoe doe ik dat zo effectief mogelijk?
We bespreken de uitvoering van een groepsplan binnen een groep met verschillende niveaus en focussen ons op het rekenonderwijs. Hoe doe ik dat? Gebaseerd op het organisatiemodel van handelingsgericht werken (waarnemen, begrijpen, plannen en realiseren) gaan we toewerken naar een groepsplan rekenen afgestemd op de cruciale leermomenten binnen dit vakgebied. Hierbij is rekening gehouden met:
- de individuele onderwijsbehoeften (instructie en ondersteuningsbehoeften);
- de didactische en pedagogische spreiding;
- de mate van zelfstandigheid;
- het (uitstroom)perspectief.