Stevig voor de klas

Organisatie
Share |

Organisatie
HPC
Plaats
Utrecht
Beschrijving
HPC kan u op verschillende manieren en binnen diverse thema’s van dienst zijn. Binnen het onderwijs en het bedrijfsleven is HPC een begrip als het gaat om trainingen op maat en trainingen met open inschrijvingen. Alle uitvoerende trainers behandelen de thema’s op heldere, uitdagende, begrijpelijke en interactieve wijze. Ook voor supervisie worden wij vaak gevraagd. We hebben inspirerende inleiders en sprekers voor congressen, lezingen, ouder- en thema-avonden. Verder verzorgt HPC in samenwerking met Osmo Consult de 2 jarige opleiding tot synergetisch leerlingbegeider, trainer-coach en coachend leidinggevende. Voor meer informatie surf verder op onze website.

Opleiding

Opleiding
Stevig voor de klas
Omschrijving

Deze tweedaagse training is vooral gericht op het ontwikkelen van je leiderschapskwaliteiten in de klas. Om orde te kunnen houden in je klas is het nodig om een goed contact met je leerlingen te onderhouden en tegelijkertijd op een positieve manier leiding te geven. Natuurlijk leiderschap, charisma en een sterke uitstraling, eigenschappen waarvan vaak wordt gezegd dat een goede docent die moet bezitten om orde te kunnen houden in de klas. Maar wat wordt daar precies mee bedoeld? En op welke manier kun je dat ontwikkelen? Het blijkt dat docenten die het meest effectief zijn in het verzorgen van onderwijs, reflecteren op hun persoonlijk functioneren en op basis daarvan een leidinggevende stijl ontwikkelen.

Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod:
* Van dramadriehoek naar groeidriehoek: het omzetten van slachtoffergedrag, beschuldigingen en het overnemen van verantwoordelijkheden naar het ontwikkelen van verantwoordelijk gedrag.
* Het kunnen geven en ontvangen van feedback.
* Werken vanuit de contextuele visie: hoe loyaliteiten en de invloed van je gezin van herkomst je functioneren als docent beïnvloeden.
* Je eigen uitstraling als docent; welke ruimte neem je in de klas in en hoe kun je dat beïnvloeden?
* De invloed van non-verbale communicatie; de kracht van congruent gedrag.
* De balans tussen macht en onmacht; het vinden van een weg in het spanningsveld tussen autoriteit en het opbouwen van een goede relatie met je leerlingen.
* Het leren omgaan met conflicten en rebellie; geweldloze communicatie.
* Behoefte aan autonomie en relatie; het omgaan met grenzen.
* Het herkennen en erkennen van je persoonlijke kwaliteiten als leraar; de wijze waarop jij jouw persoonlijke kwaliteiten tijdens de les inzet.

Voor wie: Docenten en zij-instromers in het VO die willen reflecteren op hun functioneren voor de klas en op de relatie met hun leerlingen. En die daarbij hun persoonlijke stijl van leidinggeven verder willen ontwikkelen.
Data: 14 april en 24 april 2014
Contacturen: 12 uur
SBU: 3 uur Kosten per deelnemer: € 410,- (Inclusief het boek 'Docent van nu’)
Trainer: Klaas Jan Terpstra