Sociale Vaardigheden

Organisatie
Share |

Organisatie
HPC
Plaats
Utrecht
Beschrijving
HPC kan u op verschillende manieren en binnen diverse thema’s van dienst zijn. Binnen het onderwijs en het bedrijfsleven is HPC een begrip als het gaat om trainingen op maat en trainingen met open inschrijvingen. Alle uitvoerende trainers behandelen de thema’s op heldere, uitdagende, begrijpelijke en interactieve wijze. Ook voor supervisie worden wij vaak gevraagd. We hebben inspirerende inleiders en sprekers voor congressen, lezingen, ouder- en thema-avonden. Verder verzorgt HPC in samenwerking met Osmo Consult de 2 jarige opleiding tot synergetisch leerlingbegeider, trainer-coach en coachend leidinggevende. Voor meer informatie surf verder op onze website.

Opleiding

Opleiding
Sociale Vaardigheden
Omschrijving

Opleiding tot sociaal vaardigheidstrainer om leerlingen met sociaal onhandig gedrag te begeleiden in een sociale vaardigheidstraining.

Een viereneenhalf daagse training die vooral gericht is op het ontwikkelen van vaardigheden als begeleider en het kunnen omgaan met groepsprocessen in het trainen van groepjes leerlingen met sociaal onvaardig gedrag. Veel leerlingen kampen met een tekort aan sociale vaardigheden. Soms komt dat tot uiting in onaangepast gedrag. Een andere keer vallen deze leerlingen juist helemaal niet op. Het zijn leerlingen met weinig zelfafbakening en zelfvalidatie. Scholen bieden deze groep leerlingen steeds vaker een groepstraining ‘sociale vaardigheden' aan. Doel van deze begeleiding is, naast sociale vaardigheden, de rol en betekenis van ouders bij dit gedrag te onderzoeken.
Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod:
* Begeleidersvaardigheden
* Het geven van ontspannings- en ademhalingsoefeningen
* Observeren, signaleren en diagnosticeren
* Het werken met symbolen, RET en andere ankers
* Begeleidingsprocessen in het werken aan sociale vaardigheden
* Onder andere uiten van emoties
* Praktische organisatie op school
Deelnemers leren in deze training hoe leerlingen te diagnosticeren voor zo'n training op school en uiteraard ook hoe zo'n training te geven. Verschillende oefeningen uit trainingsprogramma's voor leerlingen worden met de deelnemers geoefend. Daarbij komt elke deelnemer aan bod om enkele onderdelen van het programma te leren begeleiden. Tevens wordt veel aandacht geschonken aan de eigen ervaringen van de deelnemers tijdens het doen van de oefeningen. Van de deelnemers wordt een eigen inbreng verwacht.

Voor wie: mentoren, leerlingbegeleiders met gesprekservaring die opgeleid willen worden tot sociale vaardigheidstrainer in het voortgezet onderwijs, MBO, HBO en bovenbouw basisonderwijs. Het is handig om met twee personen te komen, omdat deze training doorgaans op de scholen door twee trainers gegeven wordt. Contacturen: 27 uur
SBU: 12 uur
Data: 13 januari, 22 januari, 31 januari en 11 februari 2014
Kosten per deelnemer: € 922,50 (Inclusief het ‘Trainersboek Faalangst, Examenvrees & Sociale vaardigheden')
Trainer: Thitia Kremer