Het puberbrein in de klas

Organisatie
Share |

Organisatie
HPC
Plaats
Utrecht
Beschrijving
HPC kan u op verschillende manieren en binnen diverse thema’s van dienst zijn. Binnen het onderwijs en het bedrijfsleven is HPC een begrip als het gaat om trainingen op maat en trainingen met open inschrijvingen. Alle uitvoerende trainers behandelen de thema’s op heldere, uitdagende, begrijpelijke en interactieve wijze. Ook voor supervisie worden wij vaak gevraagd. We hebben inspirerende inleiders en sprekers voor congressen, lezingen, ouder- en thema-avonden. Verder verzorgt HPC in samenwerking met Osmo Consult de 2 jarige opleiding tot synergetisch leerlingbegeider, trainer-coach en coachend leidinggevende. Voor meer informatie surf verder op onze website.

Opleiding

Opleiding
Het puberbrein in de klas
Omschrijving

Tijdens de ééndaagse training leer je hoe de ontwikkeling van het puberbrein verloopt en wat de didactische consequenties daarvan zijn. Aan de hand van het boek 'Docent van nu', ga je praktisch aan de slag met verschillende oefeningen. Welke ontwikkeling doorloopt het puberbrein? En wat zijn daarvan de didactische consequenties? Tijdens de puberteit is het brein nog volop in ontwikkeling: pas rond het vijfentwintigste levensjaar is de ontwikkeling van de hersenen voltooid en zijn alle functies beschikbaar. Wat kunnen pubers wel en nog niet? Welke ervaringen heeft een puber nodig om zich goed te ontwikkelen? De manier waarop het puberbrein zich ontwikkelt, verschilt per individu. Dat vraagt van een docent om passend onderwijs te kunnen verzorgen, dat rekening houdt met deze verschillen.

Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod:
* Ontwikkelingen in het puberbrein en de didactische consequenties daarvan.
* Concentratie: hoe lang kan een puber zich concentreren?
* Welke zelfstandigheid kan een puber wel en nog niet aan?
* De meest effectieve manier van werkvorminstructies. Hoe zorg je ervoor dat zoveel mogelijk leerlingen aan de slag gaan?
* Verschillende werkvormen om leerlingen te leren samenwerken.

Voor wie: Docenten en zij-instromers in het VO die willen reflecteren op hun functioneren als docent. En die aan de hand van nieuwe inzichten in de ontwikkeling van het puberbrein hun lessen willen verbeteren.
Data: 19 maart 2014
Contacturen: 6 uur
SBU: 3 uur
Kosten per deelnemer: € 205,- (Inclusief het boek 'Docent van nu’)
Trainer: Klaas Jan Terpstra