Vacature Teacher Trainer - Gender Focus in Nepal in Afrika en Azië

Onderwijs

Vacature

Functietitel
Teacher Trainer - Gender Focus in Nepal 
Plaatsingsdatum
2020-09-03 03-09-2020
Sluitingsdatum
31-10-2020
Met ingang van
To be confirmed
Dienstverband
Tijdelijk
FTE
1
Omschrijving
Een van de speerpunten van VSO in Nepal is de participatie van kwetsbare kinderen en vooral meisjes. Het gaat de strijd aan met discriminatie en de culturele regels die meisjes van school houden in Nepal. Kindhuwelijken, huishoudelijke taken en taboes rondom menstruatie zorgen ervoor dat meisjes niet op school verschijnen of uitvallen vanwege hun familie. Meisjes met een beperking hebben het met name zwaar en krijgen vaak niet eens de kans om überhaupt naar school te gaan.
Leraren en schoolmanagers worden door VSO getraind om meer bewustwording en inzicht te krijgen in het belang van inclusie. Zij hebben de verantwoordelijkheid om het onderwijs toegankelijk te maken voor iedereen in Nepal.

De functie
In deze rol biedt je ondersteuning aan verschillende onderwijsautoriteiten op lokaal- en districtsniveau. Je begeleidt bijvoorbeeld leerkrachten bij het ontwikkelen van hun capaciteit op het gebied van beperkingen en inclusief onderwijs. Je ondersteunt in het integreren en implementeren van inclusieve onderwijspraktijken op scholen. Daarnaast help je bij het toegankelijk maken van kwaliteitsonderwijs voor alle meisjes met een beperking in de leeftijd van 6-19 jaar.

DOWNLOAD DE VOLLEDIGE FUNCTIEBESCHRIJVING »

Werken in Nepal
Nepal wordt ook wel ’het dak van de wereld’ genoemd, vanwege het Himalaya gebergte. Ondanks haar pracht is het een van de minst ontwikkelde landen ter wereld waar 25% van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Daarnaast heeft het land behoorlijk wat te verduren gehad afgelopen jaren. In april 2015 kreeg het land te maken met een enorme aardbeving die er voor zorgde dat meer dan 8000 mensen omkwamen. Daarnaast raakten veel mensen verwond en dakloos. Ook werden scholen en ziekenhuizen verwoest. Dit betekende voor velen een terugval naar armoede. In 2017 kreeg het land te maken met een allesverwoestende overstroming, die meer dan 400.000 huizen verwoestte waarvan het merendeel behoorde tot de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.

Vrouwen zijn met name kwetsbaar in Nepal. Vrouwen en meisjes ervaren meer armoede, geweld en economische afhankelijkheid dan de mannen en jongens in vergelijkbare omstandigheden. Ook hebben zij minder toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Ze worden minder betrokken bij de lokale ontwikkelingen, waardoor hun kwetsbaarheid en isolement toeneemt in de gemeenschap. Gendergelijkheid en inclusie zijn voor VSO daarom belangrijke thema’s in Nepal.

Sinds 50 jaar werken er al vrijwilligers via VSO in Nepal. VSO ondersteunt Nepal bij de wederopbouw van hun gezondheidszorg en haar onderwijs systeem, door de lokale bevolking te empoweren en hun weerbaarheid te vergroten. Om een beter beeld te krijgen van volunteering in Nepal, bekijk dan de video.

Over VSO
VSO stimuleert duurzame ontwikkelingssamenwerking. Samen zorgen we voor betere gezondheid, toegankelijk onderwijs én helpen we mensen aan werk en inkomen op die plekken op de wereld waar dat het hardst nodig is. We doen dat op aanvraag van landen in Afrika en Azië. Vakdeskundigen werken gedurende langere tijd samen met lokale collega’s en delen hun kennis en vaardigheden. Tegen een lokaal salaris omdat gelijkwaardigheid essentieel is om vooruitgang te boeken. Ons doel: de weerbaarheid van gemeenschappen vergroten en een blijvende verandering ontketenen.

 

Eisen

Functie-eisen
Vereiste vaardigheden, kwalificaties en ervaring
De ideale kandidaat heeft minimaal een bachelordiploma in onderwijs, inclusief onderwijs en /of aanverwante gebieden. De voorkeur gaat uit naar degenen die ervaring hebben met werken met meisjes en beperkingen.
  • Minimaal 5 jaar ervaring in lesgeven in het kleuter- en lager onderwijs
  • Ervaring met het opleiden van leerkrachten op basis- en/of voortgezet niveau en je beschikt over kennis en vaardigheden op het gebied van actief leren, kindgerichte en inclusieve methodes en speciaal onderwijs
  • Ervaring met het ontwikkelen van inclusief onderwijs en ervaring in het geven van training
  • Je hebt praktische kennis van peer-to-peer-ondersteuning om ervaringen te delen
  • Je beschikt over de juiste kennis en ervaring om projectresultaten en rapporten op kwartaal- en jaarbasis te monitoren, te schrijven en te evalueren
  • Je beschikt over goede interpersoonlijke vaardigheden en hebt een flexibele houding
  • Je beschikt over uitstekende communicatievaardigheden met goede beheersing van zowel gesproken als geschreven Engels

Arbeidsvoorwaarden

Salarisschaal
lokale vergoeding
Arbeidsvoorwaarden
Vergoeding
Als VSO-vakdeskundige deel je op full-time basis je vaardigheden met lokale gemeenschappen. VSO dekt reiskosten, vaccinaties, accommodatie en medische verzekeringskosten, en biedt een vergoeding voor levensonderhoud die in lokale valuta wordt betaald. Deze tegemoetkoming is voldoende voor je levensonderhoud in het land, maar is niet voldoende om je onkosten in je thuisland te dekken.

Accommodatie
VSO werkt met enkele van de armste gemeenschappen in de wereld, wat betekent dat accommodatie varieert en eenvoudig is.

Over Ontwikkelingsorganisatie VSO Nederland

Adres
Weg der Verenigde Naties 1, 3527KT Afrika en Azië
Type onderwijs
Regulier
Sector
Basisonderwijs
Contactpersoon
Mevr. Helinski
Omschrijving
VSO is een internationale ontwikkelingsorganisatie die door duurzame kennisuitwisseling werkt aan een rechtvaardiger wereld zonder armoede. Op aanvraag van lokale organisaties in Afrika en Azië zenden wij vakdeskundigen uit die hun kennis en ervaring daar delen. Lokale organisaties kunnen daardoor hun werk effectiever doen. VSO heeft per jaar 200 onderwijsvacatures dus bezoek de VSO website en kijk hoe een onderwijsfunctie in een ontwikkelingsland er voor jou uit kan zien.

Sollicitatie informatie

Sollicitatie informatie
Enthousiast?
De sollicitatieprocedure zal in het Engels zijn. Klik hier voor de Engelstalige functieomschrijving. Ben je geïnteresseerd in deze functie?

SOLLICITEER DIRECT »
Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.